
Psychoaktywne właściwości kadzidła
21 maja 2008, 11:39Biolodzy z Uniwersytetów Johnsa Hopkinsa i Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że palenie kadzidła aktywuje słabo poznane kanały jonowe w mózgu. Skutkiem tego jest zanik lęku i depresji (The FASEB Journal).

Miedziowy sposób na czerniaka
10 kwietnia 2014, 09:10Leki wykorzystywane w leczeniu choroby Wilsona do zablokowania absorpcji miedzi mogą znaleźć dodatkowe zastosowanie w terapii różnych rodzajów nowotworów, w tym czerniaka.

Wkrótce wartość Microsoftu sięgnie biliona dolarów?
12 grudnia 2017, 05:56Analityk Kirk Materne i jego zespół z firmy Evercore ISI twierdzą, że do roku 2020 rynkowa kapitalizacja Microsoftu zwiększy się do biliona dolarów. Wzrost wartości będzie napędzała chmura Azure i pakiet Office 365.

Emocje zmieniają dostępność zmysłów
16 czerwca 2008, 09:27Joshua Susskind i zespół z Uniwersytetu w Toronto postanowili eksperymentalnie sprawdzić, czy strach i obrzydzenie zmieniają sposób, w jaki korzystamy ze swoich zmysłów. Wg nich, strach (wyrażający się za pomocą szeroko otwartych oczu, ust i uniesionych brwi) zwiększa dostępność zmysłów, prowadząc do wzmożonej czujności, a obrzydzenie ją zmniejsza (gdy je odczuwamy, cała twarz się kurczy).

Awatar zdradzi offline'ową płeć
7 maja 2014, 10:07Choć w online'owej grze można zostać, kimkolwiek się chce, wygląda na to, że i tak mężczyźni wybierający awatara płci żeńskiej i tak zdradzą zachowaniem swoją prawdziwą płeć.

To pył, a nie struktura Obcych
4 stycznia 2018, 10:16Tabetha Boyajian, która odkryła niezwykle tajemniczą Tabby Star, wyklucza, by wokół gwiazdy istniała struktura Obcych. To pył jest najbardziej prawdopodobną przyczyną, dla której jasność tej gwiazdy zmniejsza się i zwiększa w taki sposób. Nowe data wskazują, że różne długości światła są blokowane z różną intensywnością. Zatem to, co pojawia się pomiędzy nami a gwiazdą nie jest nieprzezroczyste, jakbyśmy się mogli spodziewać po planecie czy strukturze Obcych – mówi Boyajian.

Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 14:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.

Odkryto nowy hormon regulujący dostawy żelaza do produkcji erytrocytów
2 czerwca 2014, 12:20Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkrył nowy hormon - erytroferron - regulujący dostawy żelaza do produkcji czerwonych krwinek.

Mech do usuwania ołowiu z wody
23 stycznia 2018, 11:46Mech skrętek wilgociomierczy (Funaria hygrometrica) toleruje i wchłania z zanieczyszczonej wody ogromne ilości ołowiu. Można go więc wykorzystać do fitoremediacji.

Nabiał ma 9 tysięcy lat
7 sierpnia 2008, 10:04Ludzie wytwarzają nabiał od co najmniej 9 tysięcy lat. Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się dla osób z nietolerancją laktozy.